15 eCommerce savjeta za pripremu vašeg web shopa za blagdansku kupovinu

Kako pripremiti web shop za blagdansku kupnju?

Kako se približavaju Božićni praznici, sada je pravo  vrijeme da počnete razmišljati o tome kako pripremiti svoju eCommerce trgovinu za sezonu. Blagdanska sezona dolazi kao izvrsna prilika za vaš web shop jer može ostvariti približno 40%-50% svoje godišnje prodaje.

Svi znamo koliko volimo blagdane toliko nam to vrijeme zadaje glavobolju kada se moramo pripremiti za odlazak u shopping i kupnju darova. Zašto ne bih sve poklone ovu godinu kupili online? Upravo zato bi trebali iskoristiti ovu priliku i dati sve od sve da zadovoljite svoje online kupce jer sve više njih kupuje online Božićne poklone. 

 

Jedna od super opcija je da napravite vodič za svoje kupce poput opcija poklona koje su dostupne na vašem web shopu i to prema kategorijama i cjenovnim razredima.  

Kako to izgleda? 

Napravite kategoriju pokloni za djecu do 100 kuna ili mirisni setovi za žene do 300 kuna. Važno je da mislite na svoje kupce na način da im olakšate odabir poklona i skratite vrijeme traženja. Upravo na način kategorijama i poklona prema cijeni može uvelike skratiti vrijeme ali i muke vašim posjetiteljima. 

 

Kako biste učinili svoj web shop najtraženijim online mjestom za kupnju blagdanskih poklona, napravili smo listu savjeta koji će vam pomoći da izvučete najviše iz svoje ecommerce trgovine za ovu blagdansku sezonu. 

Razmislite o tome da ih sve isprobate i implementirate u svoje online poslovanje kako biste što bolje  iskoristili željene rezultate.

 

Kreće lista 15 najučinkovitijih savjeta za pripremu web shopa za blagdansku kupnju:

 

1.Pripremite naslovnicu za vaše posjetitelje

Ovaj prvi i najvažniji je korak da osigurate da je vaš web shop spreman za sve posjetitelje. Upravo taj prvi dojam može dovesti do kupnje ili prekinuti prodaju zbog lošeg vizualnog rješenja ili nedostatka informacija, pa će zbog toga vaš potencijalini kupac napustiti vaš web shop. Koristite prednosti sezonskih elemenata i blagdanskih poruka koji će privući pažnju kupca i voditi ga kroz cijeli proces kupnje. 

Na primjer možete dodati odbrojavanje do početka Božića ili do početka velikog sniženja. Ove jednostavne taktike utječu na psihologiju kupca jer će stvoriti želju da što prije kupi proizvod.

 

 2. Napravite plan prodaje za blagdane

Napravite plan prodaje za blagdane kako biste mogli pratiti koliko ćete biti bolji od prošle godine ili naravno od vaše konkurencije. Božićno vrijeme i kupovina darova smatraju se savršenim vremenom da privučete pažnju novih kupaca na vaš web shop. Razmislite da im ponudite posebne promocije i poklon pakete. Imajte na umu i tržištu strategiju pa ćete možda morati uvesti i neke nove promjene u dizajn i u optimizaciju web shopa.

 

3. Ažurirajte fotografije i opise proizvoda 

Povećanje prometa i sama kupnja na vašem web shopu ovisi o slikama i opisima koje koristite. Statistika kaže da se proda samo 11% artikala bez slike, dok je 88% više artikla prodano nakon što se ažurira slika i opis. Fotografije proizvoda moraju izgledati profesionalno i savjet je da imate više fotografija koje prikazuju različite kutove proizvoda.  

 

4.Povećajte prodaju kroz promocije

Naravno da prvo treba napraviti plan promocija s ciljem povećanja prodaje. Kupci još uvijek ne znaju što će kupiti tako da bilo kakve promotivne ponude za njih su super opcija. 

Kako upravljati promocijama?

 • preporučite darovne kartice i bonove 
 • odaberite najprodavanije proizvode 
 • koristite opciju Upsell
 • kombinirajte slične proizvode kroz setove i pakete

 

5.Napravite recenzije proizvoda

 

Posjetitelj koji prvi puta dođe na vaš web shop upravo će na temelju recenzije odlučiti da li će nešto kupiti ili ne. Istraživanja pokazuju da recenzije pomažu u donošenju odluka o kupnji upravo kao i recimo osobna preporuka. Recenzije vam pomažu u izgradnji ugleda vaše web trgovine pa i do samog SEO-a. 

 

6.Koristite digitalne kanale za prodaju

Ukratko, digitalni kanali bi trebali biti dio vaše prodajne strategije. Stvaranje postova na Facebooku, Instagramu ili Tiktoku može ubrzati vašu prodaju a kupci mogu ravno s feeda otići u vaš web shop jednim klikom. 

 

7.Koristite alate za email marketing

Slanjem newslettera možete privući promet u vaš web shop pogotovo ako to radite na način da planirate kampanje. Kako? Razmislite o izradi Božićne strategije koja je prilagođena navikama vaših kupaca ili promovira određene proizvode i promotivne cijene. Uz planiranu strategiju za slanje newslettera još jedna odlična funkcionalnost je i izrada poruka o napuštenoj košarici. Poruka se šalje kupcima koji ostave artikl u košarici i ne dovrše kupnju. 

 

8.Fokus na optimizaciju usluge prema svakom kupcu

Nakon što ste vaš web shop obogatili novim asortimanom i vizualnim efektima, vrijeme je da fokus prebacite i na iskustvo kupnje. Trebalo bi uvijek razmišljati kako poboljšati iskustvo korisnika na vašem web shopu. Dobro je razmišljati o načinima na koje vaši kupci dolaze do željenih proizvoda. Tijekom Božićne sezone promet je puno veći na svim mrežama pa pokušajte riješiti svaki mogući izazov s kojim se vaši kupci mogu suočiti. 

 

9.Pokrenite posebnu Božićnu promociju na vašem web shopu

Ako je vašem web shop potrebna dodatna “injekcija” napravite promociju za pokretanje brže rasprodaje, sniženja ili samo podizanje svijesti o vašem brendu. Koristite kupone ili kodove koje mogu kupci koristiti u vašem web shopu a mogu vam pomoći u reklamiranju vaših promocija. Na taj način dolazite i do novih potencijalnih kupaca ali i nagrađujete vaše vjerne kupce. 

 

10.Ponudite različite načine plaćanja

Nakon što kupac ubaci artikl u košaricu i krene prema košarici i zadnjem koraku, ključno je da mu osigurate nesmetani način naplate. Kupci žele da im ponudite različite opcije plaćanja poput Google Pay, Pay Pal, kupnju na rate, bitcoin-om ili plaćanje pouzećem.

 

11.Provjerite da li vaš web shop radi ispravno

Sezona praznika je tu i biti će puno prometa i posjećenosti na vašem web shopu pa sada nije vrijeme da radite velike promjene i nadogradnje. Provjerite sve funkcionalnosti na web shopu i osigurajte svojim kupcima nesmetano iskustvo kupnje. Pobrinite se da će web shop preživjeti veliki promet pa  je važno da imate dovoljno velik hosting paket koji će to sve podržati jer je najvažnije da se shop brzo učitava i otvara. 

 

12.Dobra korisnička podrška

Kako će se povećati posjećenost i kupnja, tako će se povećati i upiti o proizvodima. Svaki kupac želi dobiti sve informacije o proizvodu prije nego će ga kupiti pa će vas kontaktirati. Vaš odjel za korisničku podršku trebao bi odgovarati na sve upite ako želite imati najbolje iskustvo kupnje. Razmislite da omogućite kupcima i opciju Live chata kako biste pružili još bolju i bržu uslugu.  

 

13.Mobilni prikaz

U ovoj današnjoj eri tehnologije svi imamo mobitele u rukama. Statistika govori da više od 86% ljudi koristi mobilni uređaj za online kupnju. Provjerite da li je vaš web shop prilagođen mobilnom prikazu jer ne želite izgubiti kupca ako vaš shop nije optimiziran za mobilni prikaz ili se vrlo sporo otvara.

 

14.Politika povrata 

Svaki posjetitelj koji prvi puta dođe na vaš web shop prije kupnje u koju nije 100% siguran, ide čitati vaše uvjete kupnje. Ako ćete osigurati jednostavnu politiku povrata, posjetitelj će vam vjerovati i vrlo moguće da će napraviti kupnju. 

 

15.Kako natjerati kupce da se vraćaju u web shop i nakon blagdanske kupnje?

Idealni primjer bi bio da će se dugoročno isplatiti sve vaše marketinške kampanje i ulaganja za blagdansku ponudu. No kako dugoročno potaknuti kupca da se vrati i nakon što praznici završe? Jedan od načina je implementacija programa vjernosti ili personalizirano sučelje koje će sugerirati kupnju novih artikala prema dosadašnjoj kupnji. U svakom slučaju razmislite što bi kupci željeli dobiti na vašem web shopu idući puta kada ga posjete a da nije u pitanju blagdansko sniženje. Jer, ne želite samo one kupce koji kupuju na sniženju zar ne?

 

Božić i blagdani su puni prodajnih prilika za sve vrste e commerce poslovanja. Marketing stručnjaci mogu odraditi većinu blagdanskih kampanja planiranjem i primjenom kroz sve digitalne kanale. Važna je sinergija web shopa i vaših društvenih mreža kako biste na svim kanalima imali istu jasnu komunikaciju. 

 

Upoznajte klijente tamo gdje se oni nalaze

Popuštanjem COVID mjera, neki kupci su jedva čekali da odu u fizičke trgovine i da tamo dalje nastave s kupnjom. Neki izvori pišu da se potrošači najviše drže navika koje su osvojili tijekom pandemije, uključujući kupnju putem više kanala. Uz dobru strategiju i malo kreativnosti, proučite trenutne trendove da možete postaviti i optimizirati svoj web shop da prodaje i da pruži kupcima upravo ono što žele za ovu blagdansku kupovinu.

 

I jeste li gotovi sa postavljanjem web shopa u skladu s ovim popisom?

Ponovimo još jednom check listu:

 • Dizajn – prilagođen blagdanskim efektima te prilagođen mobilni prikaz uz jednostavnu navigaciju
 • Proizvodi – upisani promo paketi i setovi
 • Sadržaj – upisani opisi proizvoda te pripremljene fotografije
 • SEO – provjeren i sređen kod naziva artikala i opisa proizvoda
 • E-mail kampanje – pripremljena strategija
 • Promocije – spremne za sve društvene mreže
 • Program vjernosti kupaca – izgrađen i testiran
 • Dostava i način plaćanja - uključene sve opcije kako bi kupac imao mogućnost odabira najbolje opcije za njega
 • Plan prodaje - usklađen sa svim digitalnim kanalima te trendovima na tržištu

 

I gotovi ste s priprema za još jedan blagdanski shopping. 

Kupci već sada istražuju najbolje opcije kupnje koje su dostupne na web shopovima prije nego se odluče na kupnju. Na vama je da se pobrinete da ovu godinu pobijedite svoju konkurenciju kako biste povećali svoju prodaju ali i posjećenost. 

Sretno.

 

Korištenjem ove Web stranice pristajete na uporabu kolačića. Više o kolačićima i privatnosti možete pročitati ovdje.
Prihvati i zatvori
cross