13 praktičnih savjeta kako poboljšati prodaju na web shopu

Kako poboljšati prodaju na web shopu?

Razvijanje i održavanje eCommerce trgovine jednostavan posao. Potrebno je uložiti puno vremena i truda da se postignu željeni rezultati i da se minimiziraju pogreške na web shopu.

Možete stvoriti uspješan web shop s naprednim funkcionalnostima i dizajnom koji je atraktivan i privlači pažnju. No, to nije dovoljno za mjerenje vaše sposobnosti kao vlasnika online trgovine za vođenjem web shopa.

Pretpostavimo da imate veliki web shop, s puno artikala te s atraktivnim izgledom i mnoštvom značajki. No, iz nekog razloga vaš web shop nije visoko rangirani na ljestvici tražilica što ne može privući česte kupce. Ovdje će vam rast poslovanja biti vrlo spor i lako ćete se demotivirati.

Postoje razni drugi izazovi s kojima se vlasnici e-commerce trgovine moraju svakodnevno suočavati.

Zato smo se kroz ovaj članak pozabavili smo se s nekim od najvećih pogrešaka u razvoju web shopa uz savjete i rješenja za poboljšanja istih.

Pa krenimo.

Najveće pogreške u razvoju web shopa:

 

1. Odabir pogrešne platforme

Fleksibilne i skalabilne eCommerce platforme daju korisniku bolje iskustvo i povećavaju šanse da budu stalni kupci.

No, u slučaju ako netko odabere pogrešnu platformu za web shop, tada bi se njihova e-commerce trgovina mogla suočiti s problemima poput nestabilnosti, nedostatka atraktivnih značajki, manje prilagođenosti korisniku, manje prometa, neprilagođen prikaz za mobilne uređaje te druge faktore koji pridonose neuspjehu online poslovanja.

Rješenje ovog problema? Odabir pravih platformi za e-commerce trgovinu vrlo je važan korak. Morate analizirati svoje poslovne zahtjeve, ciljanu publiku i proračun kako biste došli do zaključka i zatim odlučili koja je idealna platforma za vaše poslovanje.

 

2. Web shop koji nije optimizirani za mobilne uređaje

Ovo je jedna od glavnih pogrešaka e-commerce trgovine. U ovoj eri digitalizacije, gotovo svaka osoba posjeduje mobilni telefon i najvjerojatnije će pregledavati svoj mobilni telefon umjesto osobnog ili prijenosnog računala.

I, ako ne optimizirate svoj web shop za mobilne uređaje, tada ćete izgubiti mnogo svojih potencijalnih kupaca, što će rezultirati smanjenjem kupaca, prodaje i prihoda u cjelini. Zato se preporuča odlučiti se za responzivni web shop koji besprijekorno radi na različitim platformama.

 

3. Dodavanje frustrirajućih natpisa, oglasa i skočnih prozora (pop-upova)

Pretpostavimo da je kupac posjetio vaš web shop kako bi nešto kupio. Ali njegovo iskustvo narušeno je čim je otvorio shop zbog skočnih prozora i bannera koji su se pojavljivali na ekranu.

Zbog toga je posjetitelj bio toliko frustriran da je napustio stranicu bez da je kupio nešto, a na taj način je vaša trgovina izgubila još jednog kupca.

Česti oglasi i banneri glavna su pogreška tvrtki za e-trgovinu, stoga kad sljedeći put odlučite dodati previše skočnih prozora na svoj web shop, zapamtite da vaši posjetitelji nisu veliki obožavatelji istih i da bi to moglo negativno utjecati na vašu trgovinu za vaš web shop.

 

4. Oslanjanje na nepošteno oglašavanje

Primjer ove pogreške može se zamisliti kroz scenarij gdje vlasnik web shopa odluči obećati zapanjujuće popuste ili posebne ponude koje su u stvarnosti nerealne ili neispunjive. Na primjer, trgovina može reklamirati "Besplatnu dostavu u roku od 24 sata" bez obzira na lokaciju kupca, dok u uvjetima poslovanja piše skrivena ograničenja.

Kupac privučen ovom prividnom pogodnosti brzo odlučuje napraviti kupnju. Međutim, kad shvati da su uvjeti bili nepošteno predstavljeni, povjerenje se narušava. Kupac se osjeća izmanipuliranim, što rezultira nezadovoljstvom i odbijanjem daljnje suradnje s vašim web shopom.

Ovakav oblik nepoštenog oglašavanja može privući kupce jednom, ali dugoročno dovodi do gubitka povjerenja, negativnih recenzija i smanjenja reputacije trgovine. Očuvanje integriteta i pošten odnos s kupcima ključni su za dugoročni uspjeh u e-commerce poslovanju.

 

5. Nedostatak prisutnosti na društvenim mrežama

U ovom digitalnom svijetu neophodna je solidna prisutnost na društvenim mrežama. Vođenje web shopa velika je odgovornost koja zahtijeva dosljedno brendiranje i nevjerojatnu prisutnost na društvenim mrežama za veći omjer potencijalnih kupaca.

Ali ako nemate račun na društvenim mrežama za svoju trgovinu, postoje šanse da će vaši posjetitelji pitati je li vaše poslovanje legitimno ili ne.

Biti aktivan na svim društvenim mrežama zahtijeva puno vremena i truda, a nije ni toliko važno. Možete početi s jednom platformom, tamo izgraditi svoju zajednicu i zatim nastaviti postupno napredovati.

 

6. Korištenje fotografija niske kvalitete

Sve što postavite na svoj web shop trebalo bi biti vaše najbolje djelo – bilo da se radi o tekstu, dizajnu, slikama, grafikama ili videozapisima. Kompromis s kvalitetom ili kvantitetom na bilo koji način na kraju će vas razočarati rezultatima. Fotografije na vašem web shopu trebaju biti visoke kvalitete i dovoljno zanimljivi da vaši kupci mogu kupovati od vas.

Korištenje bogatih medija uvijek pomaže i daje vašim klijentima bolju predodžbu o tome što će dobiti od vas kada završe narudžbu.

 

7. Nema dovoljno korisničke podrške

Kada vodite tvrtku, vaša bi jedina namjera trebala biti pružiti vrijednost svojim klijentima.

Stupanje u kontakt sa svojom publikom putem društvenih medija i live chatova pruža pomoć u poboljšanju cijelog iskustva kupnje na web shopu.

AI chatbotovi postaju sve popularniji zbog svoje uspješne ugradnje u dizajn web stranica i druge funkcionalnosti pa razmislite i vi o ugradnji jednog.

 

8. Dosadan vizualni dizajn i brendiranje

Imate slobodu učiniti svoj web shop zabavnim i kreativnim, stoga nemojte uništiti svoje korisničko iskustvo dosadnim vizualnim dizajnom i brendiranjem.

Na ovom tržištu koje se stalno mijenja, kupac bi volio vidjeti nešto kreativno, jedinstveno i zabavno.

Upamtite da ne morate napraviti nešto revolucionarno, samo napravite jednostavne i uvjerljive promjene kako bi vaše korisničko iskustvo bilo vrlo učinkovito, no budite dosljedni tome.

 

9. Ne ulažete dovoljno napora u zadržavanje kupaca

Važnost postizanja više razine angažmana i privlačenja novih kupaca je razumljiva, ali znate li što je vrijednije od toga?

Zadržavanje postojećih kupaca i održavanje lojalnog i zdravog odnosa.

Fokusiranje na povećanje stope zadržavanja kupaca donijet će mnogo vrijednosti vašem poslovanju. Zadržavanje kupaca namijenjeno je ponavljanju kupnji, a također će se širiti od usta do usta među njihovim prijateljima i obitelji

Ovo je situacija u kojoj svi dobivaju jer ćete na taj način dobiti i besplatno oglašavanje i veći omjer konverzije od potencijalnog klijenta.

 

10. Nedostatak naprednih opcija pretraživanja

Mnogi ljudi pregledavaju vaš web shop, no nisu sigurni što traže. Oni nasumično pregledavaju i tu na scenu stupaju napredne opcije pretraživanja.

Napredne mogućnosti pretraživanja nisu ništa drugo nego alati koji prikazuju proizvod na temelju veličine, boje, cijene, asortimana itd. Nakon što se korisnik prijavi na vašu stranicu, sada postaje vaša odgovornost da ga zadržite. Čak i ako ne znaju što bi tražili, pokažite im nešto bolje što ih privlači da kupe i dođu ponovno.

 

11. Dodavanje kompliciranog procesa naplate

Nitko ne voli komplikacije, zar ne?

Uvijek se morate truditi da procesi vašeg web shopa budu što jednostavniji. Dakle, ako kupac smatra da je to frustrirajuće ili mu je teško razumjeti, može lako napustiti svoju košaricu bez oklijevanja, a to je ono što vaša konkurencija želi.

Dakle, da biste riješili ovaj problem, trebate pojednostaviti svoje procese naplate.
Kako? Izbjegavajte nepotrebne elemente dizajna koji sprječavaju vaše kupce u kupnji.

 

12. Sigurnost je još jedan ključni element vaše eCommerce trgovine

Osim izgradnje i održavanja, također je važno zaštititi svoje web mjesto od zlonamjernog softvera i drugih virusa. Ako vaša web stranica nije sigurna, povjerenje kupaca se smanjuje, što utječe na uspjeh i dugovječnost vaše eCommerce trgovine.
Dakle, što učiniti?

Za veću sigurnost, prva stvar koju trebate učiniti nakon kupnje imena domene je instalirati SSL certifikat.
Uvijek postavljajte jake lozinke i provjerite imate li postupak provjere autentičnosti u dva koraka za svoju web stranicu.
Nemojte dopustiti nasumične prijave na društvene mreže bez provjere autentičnosti u dva koraka.
Nastavite tražiti nove sigurnosne protokole kako biste poboljšali značajke i učinili svoju web stranicu vjerodostojnijom.

 

13. Nedostatak detaljnog opisa na stranicama proizvoda

Kada prodajete proizvode ili usluge u svojoj internetskoj e-trgovini, postaje važno da ih pravilno opišete na stranicama proizvoda.

Stranice proizvoda krvotok su mrežnih trgovina jer pružaju slučajeve upotrebe i prednosti proizvoda. Kupcima govori zašto bi se trebali odlučiti za ovaj određeni proizvod i pomaže vam da povećate prodaju i na kraju pridobijete više kupaca.

A ispunjavanje stranica proizvoda nije nikakva raketna znanost, sve što trebate učiniti je navesti prednosti, slučajeve upotrebe, način obrade, sastojke i druge povezane detalje fotografijama visoke razlučivosti, pa čak i dodati prikaz od 360° (ako je potrebno).

 

U konačnici, izbjegavanjem opisanih pogrešaka i usvajanjem strategija za poboljšanje korisničkog iskustva, vlasnici e-commerce trgovina mogu ostvariti dugoročni uspjeh na konkurentnom tržištu online trgovine.

Sposobnost prilagodbe novim trendovima i zahtjevima kupaca ključna je za održavanje uspješnog i profitabilnog poslovanja u svijetu e-commerce-a.

 

Ako trebaš pomoć oko svoje eCommerce trgovine da generira veće konverzije i da se lako nađe na tražilicama, javi nam se za besplatne konzultacije.

Korištenjem ove Web stranice pristajete na uporabu kolačića. Više o kolačićima i privatnosti možete pročitati ovdje.
Prihvati i zatvori
cross