TOP 10  trendova za e-Commerce poslovanje u 2023.

Koji će trendovi oblikovati budućnost e-Commerce poslovanja u 2023. godini?

Svima nam je već stara vijest kako je covid promijenio dinamiku poslovanja no ono što je još uvijek novo je kako se tvrtke i poduzetnici nose s online prisutnošću i digitalnim marketingom u ovom poslovno izazovnom okruženju koje se stalno mijenja. Vidimo i sami kako se e-Commerce poslovanje brzo razvija što dovodi do toga da je sve teže saznati u koje ideje i trendove treba uložiti naše dragocjeno vrijeme i trud.

Svaku godinu dolaze neki novi popularni trendovi koji prodrmaju tržište i odu, dok neki trendovi ostaju na duže state. Upravo zbog tog promjenjivog tempa na tržištu, važno je ostati u igri. Kroz ovaj članak pokušat ćemo istaknuti neke od glavnih trendova e-commerce poslovanja da bi se mogao držati korak s promjenjivom potražnjom na online tržištu. 

Proučite ove trendove za 2023. godinu koji će oblikovati budućnost web trgovina. Kada ćete doći na kraj ovog popisa, imat ćete sve informacije i ideje koje će vam biti potrebne za planiranje vaše ecommerce strategije poslovanja za 2023. godinu. To će vam naravno pomoći da budete ispred svoje konkurencije te da impresionirate svoje kupce.

Pa da krenemo s listom TOP 10 trendova koji nas očekuju u 2023.

 

1.Prodaja putem više kanala

Prodaja putem različitih kanala znači da trgovci daju pristup svojim proizvodima i uslugama svojim kupcima na više kanala. Tu se radi i o mobilnoj aplikaciji, web shopu, platformama poput Facebooka i Instagrama. Izazov je taj što postaje teško pratiti različite kanale no preporuka je svakako da koristite neki napredni software ili program koji će upravljati narudžbama. Korištenje automatizma u narudžbama  stvorit će pozitivno iskustvo kupnje na svim platformama što je danas prioritet ako želite da budite konkurentni na tržištu. 

2.Više korištenja video sadržaja i proširene stvarnosti

Korištenje video materijala i proširene stvarnosti prava je poslastica tehnološke ere. Ovim načinom omogućujemo kupcima da isprobaju proizvod na korisničkom zaslonu gdje u biti virtualno komuniciraju sa stvarnim svijetom. Na taj način omogućuje se brandovima da imaju interakciju s potrošačima u tri dimenzije pomoću mobilnih uređaja. Video sadržaj je važan trend koji će i dalje vladati i u 2023. godini no i u sljedećim godinama. Zašto? Jer ima veliku moć uhvatiti emociju koje riječi ili slike ne bi mogle tako iskazati kao što može video. 

3.Live streaming

Kako raste broj web shopova i e-commerce poslovanja, raste i sve više Live streaminga. To je super način kako možete doći do kupca jer im omogućuje da vide proizvode u stvarnom vremenu i još mogu postavljati pitanja. Na takav način stvarate personalizirano iskustvo prodaje. Sam primjer vam je Facebook i Instagram platforme koje na najbolji mogući način koriste prijenos uživo kako bi ostvarile veću prodaju. 

4.Besprijekorno iskustvo kupnje 

Očekuje se da će do 2025. godine četvrtina ukupne globalne maloprodaje biti upravo kroz e-commerce poslovanje i online platforme. Trebate se pobrinuti da vašim kupcima ponudite savršeno iskustvo kupnje jer smetnje poput lošeg rada vašeg web shopa mogu smanjiti šansu da kupac završi kupnju.

5.Pitajte kupca kakvo mu je bilo iskustvo kupnje 

Služba za korisnike sada je postala vitalni i najvažniji dio cjelokupnog iskustva kupnje putem web shopa. Besprijekorno korisničko iskustvo je najveće očekivanje od strane kupaca i biti će novi trend u 2023. godini, no i sljedećih nekoliko godina. U moru konkurencije ono što će vas odvojiti od vaše konkurencije je upravo odlično podržano korisničko iskustvo. Prije nego će kupac odlučiti kupiti nešto na vašem web shopu, pročitat će uvjete kupnje jer traže web shop koji će ponuditi najlakši proces povrata.

6.Društvene mreže

Statistika kaže da se očekuje da će društvene mreže i digitalni kanali imati još veći utjecaj na ponašanje maloprodaje u idućoj godini, jer čak 87% kupaca koristi društvene mreže prije donošenja odluka o kupnji. Trgovci koji koriste kombinaciju dostupnih alata na različitim digitalnim kanalima imati će najviše koristi tj. kupnje. Na primjer, kao pomoć u održavanju komunikacije tijekom cijelog procesa kupnje i isporuke koristi se WhatsApp kako bi još više personalizirani iskustvo kupnje.

7.Metaverse

Ima veliku mogućnost napraviti revoluciju za maloprodaju budući da može replicirati mnoge aspekte kupnje iz udobnosti doma potrošača sa sve manje prepreka za kreativnost. To je trend o kojem se krenulo pričati i koji bi tek trebao zaživjeti, no već veliki trgovci u Americi razmišljaju na koje načine mogu koristiti Metaverse da bi privukli nove kupce i izgradili veću lojalnost prema brandu. Neki dugoročni cilj je da se online iskustvo kupnje pokuša učiniti manje transakcijskim a više uključenim kroz virtualnu stvarnost kako bi se proizvodi smjestili u živi kontekst kupca u središte iskustva kupnje.

8.Voice Shopping

Još jedan vrlo zanimljiv trend koji se koristi u Americi je i glasovno kupovanje. Upotrebnom pametnih zvučnika glasovna kupnja se razvija jer kupci traže i žele više praktičnosti i brzine. Statistika kaže da čak 62% kupaca koji redovito koriste ovakav način kupnje - glasovnom aktivacijom - nastavit će koristiti tu uslugu te će je tražiti i kod ostalih shopova. Trgovačke inovacije su ključni trend za 2023. godinu jer trgovci trebaju osmišljavati nove strategije koje će ih izdvojiti od konkurencije. Upravo je glasovna kupnja jedan od trendova koji je u porastu i koji se krenuo rapidno razvijati.

9.Omnichannnel 

Mogućnost da se kombinira web shop s društvenim mrežama te  funkcioniranje ovih informacija uz samu fizičku trgovinu omogućit će kupcima stvaranje odličnog korisničkog iskustva jer će kupci moći naručiti proizvode na željene načine. Savjet je da probate iskoristite ovaj trend tako da ćete napraviti ciljane oglase kojima ćete privući kupca koji pretražuje online no s prikazom dostupnih zaliha u trgovini.

10.Chatbotovi

Primarno imaju potencijal da uštede tvrtkama i do 30% troškova korisničke podrške. Ključ uspjeha u upotrebi chatbotova leži u njihovoj upotrebi za pojednostaviti korisničko putovanje bez frustracija uz osobnu podršku prema potrebi i želji kupca.

 

Ova lista trendova omogućit će vam da podignete svoje online poslovanje te da budete drugačiji od vaše konkurencije u 2023. godini. Cilj vam treba biti da povećate učinkovitost i prodaju, angažirate potrošače i poboljšate svoje procese kako bi imali najbolje iskustvo kupnje.

 

Zašto je važno biti u korak s trendovima za 2023.?

Imajući na umu neke od top trendova koje nas očekuju u 2023. godini, možete implementirati nova rješenja i ideje kako vaše online poslovanje dići na novu razinu. To će pomoći impresionirati vaše kupce, povećati lojalnost te ćete ostati ispred konkurencije.

 

Kako prepoznati pravi trend za vaše e-commerce poslovanje u 2023.?

Ova lista trendova prirodno će odgovarati vašem poslovanju dok možda neke neće imati toliko smisla. Preporuka je da vi sami za svoje poslovanje odaberete najprikladniji trend koji ćete mogli uskladiti s ciljevima vašeg poslovanja te da pronađete  načine kako ih uskladiti za dobrobit vaših kupaca.

 

Lista i plan za 2023. su tu. Sada je vrijeme da krenete planirati prodajnu strategiju za 2023. da možete provesti najrelevantnije ideje u praksu. Ne znate kako napraviti marketing strategiju? Saznajte kako

 

Korištenjem ove Web stranice pristajete na uporabu kolačića. Više o kolačićima i privatnosti možete pročitati ovdje.
Prihvati i zatvori
cross